Tulosta Tulosta

Lääkeopas

Lääkkeen nimi Vaikuttava aine
    +Tarkennettu haku
Käyttötarkoitus Vaikutustapa Vapaa haku
Itsehoitovalmiste Itsehoitovalmiste
Reseptivalmiste Reseptivalmiste
Korvattavuus Korvattavuus

SIMVASTATIN RATIOPHARM

ratiopharm Oy
Vaikuttavat aineet
Hintatiedot (17.03.2014) ja pakkauskoot     Korvatta-
vuus
Vastaavat
valmisteet
tabletti, kalvopäällysteinen 10 mg  28 fol  10.69€  0.38€/kpl  substitution-group
tabletti, kalvopäällysteinen 10 mg  98 fol  17.22€  0.18€/kpl  substitution-group
tabletti, kalvopäällysteinen 20 mg  28 fol  15.13€  0.54€/kpl  substitution-group
tabletti, kalvopäällysteinen 20 mg  98 fol  17.11€  0.17€/kpl  substitution-group
tabletti, kalvopäällysteinen 40 mg  28 fol  23.72€  0.85€/kpl  substitution-group
tabletti, kalvopäällysteinen 40 mg  98 fol  20.61€  0.21€/kpl  substitution-group

Tuotetiedot

+Lue tuotetiedot
Vaikuttava aine Simvastatiini, joka kuuluu statiineihin.
Käyttötarkoitus Lääkettä käytetään alentamaan veren kohonnutta kolesterolipitoisuutta, kun pelkkä ruokavaliohoito ja liikunnan lisääminen eivät riitä. Kun veren kolesterolipitoisuus alenee, sepelvaltimotaudin ja äkillisen sydänperäisen kuoleman vaara vähenee.
Annostus Lääkärin ohjeen mukaan. Elämäntavoilla on ratkaiseva merkitys, kun kolesteroliarvoja halutaan parantaa. Hoito aloitetaan yleensä ruokavalio- ja liikuntatottumuksia muuttamalla. Näitä jatketaan edelleen, jos hoitoon lisätään simvastatiinilääke. Lääke on tarkoitettu aikuisille.
Lääkkeen ottaminen Tabletti niellään vesilasillisen kanssa joko tyhjään mahaan tai aterian yhteydessä. Tarvittaessa tabletti voidaan puolittaa. Lääkeannos otetaan yleensä yhtenä annoksena illalla, koska kolesterolia syntyy eniten yöllä. Lääkäri saattaa määrätä simvastatiinin kanssa sappihappoja sitovia aineita. Simvastatiini pitäisi ottaa joko kaksi tuntia ennen sappihappoja sitovia aineita tai neljä tuntia näiden jälkeen.
Vaikutustapa Simvastatiini vähentää kolesterolin muodostumista maksassa. Se alentaa sekä kokonaiskolesterolin että erityisesti ns. pahan eli LDL -kolesterolin pitoisuutta veressä.
Haittavaikutukset Statiinihoito on yleensä turvallista. Lääke voi joskus aiheuttaa vatsakipuja, ummetusta ja ilmavaivoja. Simvastatiini voi harvoin aiheuttaa luustolihassairautta eli myopatiaa. Jos hoidon aikana ilmaantuu selittämätöntä lihaskipua, lihasten heikkoutta tai virtsa värjäytyy tummaksi, niistä pitää ilmoittaa heti lääkärille. Statiinien haittana voi joskus esiintyä maksaärsytystä, minkä takia hoidon alussa saatetaan seurata maksaentsyymejä. Mahdollisesti kohonneet maksa-arvot normalisoituvat yleensä, kun statiinilääke keskeytetään tai lopetetaan. Simvastatiinilla voi olla yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa. Muiden lääkkeiden jatkuvasta samanaikaisesta käytöstä pitää sopia lääkärin kanssa. Greippimehu voi suurina määrinä (= yli puoli litraa päivässä) lisätä simvastatiinin pitoisuutta veressä ja lisätä lääkkeen haittoja. Lääke ei vaikuta kykyyn ajaa autoa tai käyttää koneita.
Raskaus ja imetys Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Hoidon aikana on huolehdittava raskauden ehkäisystä, vaikka nykykäsityksen mukaan statiinit eivät varsinaisesti aiheuta epämuodostumia.
Säilytys Ei erityisiä säilytysohjeita.
Ulkonäkö 10, 20 ja 40 mg: soikea, kaksoiskupera, valkoinen tai melkein valkoinen tabletti, jossa toisella puolella jakoura.
ATC-koodi C10AA01

PalveluinfoSivukarttaPalauteMediatiedot