Kiitoksia Tohtori.fi lukijoille. Sivusto uudistuu loppuvuoden aikana ja jatkossa löydät Tohtorin sisällön Terve.fi -sivuilta. Tämä takia et mahdollisesti löydä etsimääsi täältä tai sinut ohjataan Terve.fi -sivulle.

Tulosta Tulosta

Lääkeopas

Lääkkeen nimi Vaikuttava aine
    +Tarkennettu haku
Käyttötarkoitus Vaikutustapa Vapaa haku
Itsehoitovalmiste Itsehoitovalmiste
Reseptivalmiste Reseptivalmiste
Korvattavuus Korvattavuus

PERATSIN

Orion Pharma
Vaikuttavat aineet
Hintatiedot (25.12.2016) ja pakkauskoot     Korvatta-
vuus
Vastaavat
valmisteet
injektioneste, liuos 108 mg/ml  1 ml  15.73€  15,730.00€/l   
tabletti, päällystetty 4 mg  100 kpl  7.73€     
tabletti, päällystetty 8 mg  100 kpl  10.77€     
tabletti, päällystetty 2 mg  100 kpl  5.50€     

Tuotetiedot

+Lue tuotetiedot
Vaikuttava aine Perfenatsiini.
Käyttötarkoitus Lääkettä käytetään vakavien psykiatristen häiriöiden, kuten skitsofrenian hoitoon. Lisäksi sillä voidaan hoitaa ja ehkäistä vaikeaa pahoinvointia ja oksentelua. Ruiskemuotoista lääkemuotoa käytetään erityisesti skitsofreniaan ja muihin vastaaviin psykiatrisiin sairauksiin. Se vaikuttaa pitempään kuin suun kautta otettavat lääkemuodot.
Annostus Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkitystä ei saa omin päin keskeyttää äkillisesti, sillä se voi aiheuttaa vieroitusoireita.
Lääkkeen ottaminen Tabletit niellään runsaan nesteen kera.
Vaikutustapa Perfenatsiini vaikuttaa keskushermostossa muuttamalla siellä välittäjäaineiden, pääasiassa dopamiinin vaikutustapoja. Näin se lievittää skitsofrenian oireita, kuten aistiharhoja eli hallusinaatioita ja ajatusharhoja. Tila alkaa parantua useiden päivien tai muutaman viikon kuluttua hoidon alkamisesta. Lääkkeen pahoinvointia ja oksentelua hillitsevä vaikutus ilmenee nopeasti.
Haittavaikutukset Etenkin hoidon alussa ilmenee usein väsymystä, joka menee ohi hoidon jatkuessa. Lääke voi aiheuttaa suun kuivumista, rintojen suurenemista miehillä, maidon erittymistä rinnoista, kuukautisten poisjääntiä naisilla tai impotenssia. Pitkään jatkuvassa hoidossa paino voi lisääntyä. Lisäksi saattaa esiintyä kyvyttömyyttä pysyä paikallaan, pakkoliikkeitä etenkin kasvojen alueella tai Parkinsonin taudin kaltaisia oireita, kuten vapinaa ja lihasjäykkyyttä. Alkoholin käyttöä on syytä välttää, koska lääke voi voimistaa alkoholin haitallisia vaikutuksia. Lääke voi aiheuttaa huimausta ja väsymystä, mikä voi vaikuttaa ajokykyyn. Psykoosilääkkeet eivät aiheuta riippuvuutta.
Raskaus ja imetys Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä.
Säilytys Säilytä huoneenlämmössä (15-25 °C), alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.
Ulkonäkö 2 mg: valkoinen, pyöreä, kupera tabletti.
4 mg: vaaleanvihreä, pyöreä, kupera tabletti.
8 mg: vaaleansininen, pyöreä, kupera tabletti.
ATC-koodi N05AB03

PalveluinfoSivukarttaPalauteMediatiedot