Tulosta Tulosta

Lääkeopas

Lääkkeen nimi Vaikuttava aine
    +Tarkennettu haku
Käyttötarkoitus Vaikutustapa Vapaa haku
Itsehoitovalmiste Itsehoitovalmiste
Reseptivalmiste Reseptivalmiste
Korvattavuus Korvattavuus

NASONEX

MSD Finland Oy
Vaikuttavat aineet
Hintatiedot (07.08.2015) ja pakkauskoot     Korvatta-
vuus
Vastaavat
valmisteet
nenäsumute, suspensio 50 mikrog/annos  140 annosta  11.91€    substitution-group
nenäsumute, suspensio 50 mikrog/annos  3x140 annosta  30.77€    substitution-group

Tuotetiedot

+Lue tuotetiedot +Lue pakkausseloste
Vaikuttava aine Mometasoni.
Käyttötarkoitus Lääke on tarkoitettu allergisen nuhan hoitoon. Se sopii sekä kausiluonteisiin että ympärivuotisiin oireisiin aikuisille ja vähintään 6-vuotiaille lapsille. Lisäksi sitä käytetään nenäontelossa esiintyvien polyyppien aiheuttamien oireiden hoitoon.
Annostus Lääkäri määrää annostuksen.
Lääkkeen ottaminen Lääkkeen täysi vaikutus ilmaantuu yleensä muutaman vuorokauden jälkeen hoidon aloittamisesta. Lääkettä käytettävä säännöllisesti; paheneviin oireisiin tarvitaan useimmiten muita lääkkeitä. Pulloa ravistetaan hyvin ennen ensimmäisen annoksen ottamista ja pumppumekanismi aktivoidaan painamalla sitä 10 kertaa. Jos käyttämättä väh. 2 viikkoa, pumppua painetaan 2 kertaa tasaisen suihkepilven aikaansaamiseksi. Pulloa ravistetaan hyvin ennen jokaista käyttökertaa. Pakkauksessa on tarkempi käyttöohje.
Vaikutustapa Mometasoni on kortisonin sukulaisaine. Paikallisesti käytettynä se vähentää allergisen limakalvon tulehdusta ja tästä aiheutuvia oireita. Lääke saavuttaa täyden vaikutustehon parin vuorokauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Siksi sitä voi olla aiheellista käyttää säännöllisesti jo ennen odotettavissa olevaa oireiluvaihetta.
Haittavaikutukset Jotkut käyttäjät ovat saaneet lääkkeestä päänsärkyä, nenäverenvuotoa tai nielutulehdusta sekä polttavaa tunnetta, haavaumia tai ärsytystä nenässä. Verenkiertoon lääkeainetta erittyy tavanomaisia annoksia käytettäessä niin vähäisiä määriä, etteivät ne haittaa elimistön toimintaa.
Raskaus ja imetys Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä tapaus kerrallaan.
Säilytys Säilytä alle +25 °C:ssa. Ei saa jäätyä.
Ulkonäkö Valkoinen tai melkein valkoinen, läpikuultamaton suspensio.
ATC-koodi R01AD09

PAKKAUSSELOSTE

Nasonex 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio

mometasonifuroaatti

Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen.

 • Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.
 • Jos sinulla on kysyttävää, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.
 • Tämä lääke on määrätty vain sinulle eikä sitä tule antaa muiden käyttöön. Se voi aiheuttaa haittaa muille, vaikka heidän oireensa olisivat samat kuin sinun.
 • Jos havaitset sellaisia haittavaikutuksia, joita ei ole tässä selosteessa mainittu, tai kokemasi haittavaikutus on vakava, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle.

Tässä pakkausselosteessa esitetään:

 1. Mitä Nasonex on ja mihin sitä käytetään
 2. Ennen kuin käytät Nasonex-valmistetta
 3. Miten Nasonex-valmistetta käytetään
 4. Mahdolliset haittavaikutukset
 5. Nasonex-valmisteen säilyttäminen
 6. Muuta tietoa

1. MITÄ NASONEX ON JA MIHIN SITÄ KÄYTETÄÄN

Mitä Nasonex on?

Nasonex nenäsumute sisältää mometasonifuroaattia, joka kuuluu kortikosteroidien lääkeaineryhmään. Mometasonifuroaattia ei tule sekoittaa anabolisiin steroideihin, joita jotkut urheilijat saattavat väärinkäyttää joko tabletteina tai injektioina. Kun pieni annos mometasonifuroaattia suihkutetaan nenään, se auttaa lievittämään tulehdusta, aivastelua, kutinaa, nenän tukkoisuutta tai nenän vuotamista.

Mihin Nasonex-valmistetta käytetään?

Nasonex nenäsumutetta käytetään aikuisille ja yli 6-vuotiaille lapsille siitepölynuhan (jota kutsutaan myös kausiluonteiseksi allergiseksi nuhaksi) ja ympärivuotisen nuhan hoitoon.
Aikuisille ja yli-18-vuotiaille Nasonex on tarkoitettu myös nenäpolyyppien hoitoon.

Mitä ovat siitepölynuha ja ympärivuotinen nuha?

Siitepölynuha, jota esiintyy tiettynä vuodenaikana, on puiden, ruohojen, rikkaruohojen, myös homeiden ja sieni-itiöiden siitepölyn hengittämisestä aiheutuva allerginen reaktio. Ympärivuotista nuhaa esiintyy kaikkina vuodenaikoina ja sen oireet aiheuttaa yliherkkyys esim. huonepölylle, eläinten karvoille (tai hilseelle), höyhenille ja tietyille ruoka-aineille. Nämä yliherkkyydet aiheuttavat nenän vuotamista ja aivastelua ja saavat aikaan nenän limakalvojen turvotusta aiheuttaen tukkoisen olon. Nasonex vähentää turvotusta ja ärsytystä nenässä ja siten vähentää aivastelua, kutinaa ja tukkoisuutta tai nenän vuotamista.

Mitä ovat nenäpolyypit?

Nenäpolyypit ovat pieniä nenän limakalvon kasvaimia, joita tavallisesti on molemmissa sieraimissa. Pääoireena on tukkoinen olo nenässä, joka voi vaikuttaa nenän kautta hengittämiseen. Myös vesimäisen eritteen valumista nenästä, tunnetta, että jotain valuu nenänielun takaosassa ja maku- ja hajuaistin heikkenemistä voi esiintyä. Nasonex vähentää tulehdusta nenässä ja näin pienentää polyyppien kokoa asteittain.

2. ENNEN KUIN KÄYTÄT NASONEX-VALMISTETTA

Älä käytä Nasonex-valmistetta
 • jos olet allerginen (yliherkkä) mometasonifuroaatille tai Nasonex-valmisteen jollekin muulle aineelle.
 • jos sinulla on infektio nenässäsi. Sinun tulee odottaa, että infektio on parantunut ennen nenäsumutteen käytön aloittamista.
 • jos nenääsi on lähiaikoina leikattu tai se on vahingoittunut. Sinun tulee odottaa ennen nenäsumutteen käytön aloittamista, kunnes nenäsi on parantunut.
Ole erityisen varovainen Nasonex-valmisteen suhteen
 • jos sinulla on tai on joskus ollut tuberkuloosi
 • jos sinulla on silmässäsi herpes simplex (virus) infektio
 • jos sinulla on jokin muu infektio
 • jos käytät jotain muuta kortikosteroidilääkitystä, joko suun kautta tai pistoksina
 • jos sinulla on kystinen fibroosi

Käyttäessäsi Nasonex nenäsumutetta vältä kontaktia sellaisen henkilön kanssa, jolla on tuhka- tai vesirokko. Kerro lääkärille, jos joudut tekemisiin näitä sairauksia potevien henkilöiden kanssa.

Muiden lääkevalmisteiden samanaikainen käyttö
Jos käytät allergiasi hoitoon muita kortikosteroidilääkkeitä, joko suun kautta tai pistoksina otettavia, lääkäri saattaa pyytää sinua keskeyttämään niiden oton aloittaessasi Nasonex nenäsumutteen käytön. Jotkut potilaat saattavat kokea suun kautta tai pistoksina otettavien kortikosteroidien käytön keskeytyksen yhteydessä epämieluisia oireita, kuten nivel- tai lihassärkyä, heikkoutta ja masentuneisuutta. Tällaisessa tapauksessa sinun tulee kertoa asiasta lääkärille, joka ohjeistaa sinua nenäsumutteen käytön jatkamisesta. Sinulle saattaa myös ilmaantua muita yliherkkyysoireita, kuten silmien kutinaa ja vetistämistä tai punoittavia ja kutiavia laikkuja iholle. Jos tällaisia vaikutuksia ilmaantuu ja olet niistä huolestunut, ota yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys
Sinun ei pidä käyttää Nasonex nenäsumutetta, jos olet raskaana, ellei lääkäri ole niin määrännyt. Kerro lääkärille, jos olet raskaana ennen kuin aloitat tämän nenäsumutteen käytön. Sinun ei pidä imettää, jos käytät tätä valmistetta, ellei lääkäri ole niin määrännyt.

3. MITEN NASONEX-VALMISTETTA KÄYTETÄÄN

Käytä Nasonex valmistetta juuri sen verran kuin lääkäri on määrännyt. Tarkista annostusohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma. Älä käytä suurempia annoksia tai useammin tai pidempiaikaisesti, kuin lääkärisi määrää.

 • Siitepölynuha ja ympärivuotinen nuha

Aikuiset ja yli 12-vuotiaat lapset

Tavanomainen annos aikuisille (mukaan lukien vanhukset) ja yli 12-vuotiaille lapsille on kaksi suihketta molempiin sieraimiin kerran päivässä.

 • Kun oireesi ovat hallinnassa, lääkäri saattaa neuvoa sinua ottamaan vain yhden suihkeen kumpaankin sieraimeen kerran päivässä.
 • Jos et ala tuntea oloasi paremmaksi, käänny lääkärin puoleen. Hän saattaa neuvoa sinua ottamaan suurimman mahdollisen päiväannoksen, neljä suihketta molempiin sieraimiin kerran päivässä. Kun oireesi ovat hallinnassa, lääkäri saattaa neuvoa sinua vähentämään annosta kahteen suihkeeseen molempiin sieraimiin kerran päivässä.

6-11 vuotiaat lapset

Tavanomainen annos on yksi suihke molempiin sieraimiin kerran päivässä.

Käytettäessä kortikosteroidinenäsumutteita pitkään suurina annoksina, ne saattavat aiheuttaa lapsille kasvun hidastumista. Lääkäri voi seurata lapsesi pituuskasvun kehitystä hoidon aikana ja vähentää annosta, jos muutoksia esiintyy.

Jos kärsit kovasti siitepölynuhasta, lääkäri saattaa neuvoa sinua käyttämään Nasonex nenäsumutetta 2-4 viikkoa ennen kuin siitepölykausi alkaa, sillä tämä saattaa estää siitepölynuhaoireittesi ilmaantumisen. Lääkäri saattaa neuvoa sinua käyttämään muuta lääkitystä Nasonex nenäsumutteen lisäksi, erityisesti, jos sinulla on silmien kutinaa tai ärsytystä. Siitepölykauden loputtua siitepölynuhaoireittesi tulisi parantua ja silloin hoito ei ole enää tarpeen.

 • Nenäpolyypit

Tavanomainen aloitusannos aikuisille ja yli 18-vuotiaille on kaksi suihketta molempiin sieraimiin kerran päivässä.

 • Jos oireita ei ole saatu hallintaan 5-6 viikon jälkeen, annos voidaan nostaa kahteen suihkeeseen molempiin sieraimiin kaksi kertaa päivässä. Kun oireet on saatu hallintaan, lääkäri pyytää sinua pienentämään annoksen matalimmalle tasolle, jolla oireesi pysyvät hallinnassa.
 • Jos oireet eivät ole helpottaneet 5-6 viikon hoidon jälkeen, vaikka lääkettä on otettu kaksi kertaa päivässä, sinun tulee ottaa yhteyttä lääkäriin ja keskustella Nasonex hoidon korvaamisesta toisilla hoidoilla.
Nenäsumutepullon käyttöönotto

Nasonex nenäsumutepullossa on suojakorkki, joka suojaa pullon kärkeä ja pitää sen puhtaana. Ota tämä suojakorkki pois ennen lääkkeen ottamista ja laita se takaisin käytön jälkeen.

Jos käytät suihkepulloa ensimmäistä kertaa, täytyy pullo valmistella käyttöä varten painamalla pumppua 10 kertaa, jotta saadaan tasainen suihkepilvi:
1. Ravista pulloa kevyesti
2. Laita etu- ja keskisormesi pullon kärjen molemmille puolille ja ota peukalolla kiinni pullon pohjasta. Älä tee reikää nenäkappaleeseen.
3. Osoita pullon kärki poispäin itsestäsi ja pumppaa sitten sormilla pulloa.

Jos et ole käyttänyt suihkepulloa vähintään 14 päivään, täytyy pullo valmistella käyttöä varten uudelleen painamalla pumppua 2 kertaa, jotta saadaan tasainen suihkepilvi.

Kun tätä lääkettä käytetään normaaliin tapaan kaksi suihketta molempiin sieraimiin kerran päivässä siitepölynuhan ja ympärivuotisen nuhan ja nenäpolyyppien hoidossa, yhdestä pullosta saadaan 15 päivän (60 annosta) tai 35 päivän (140 annosta) tarvetta vastaava määrä annoksia.

Kuinka nenäsumutetta käytetään

1. Ravista pulloa kevyesti ja poista suojakorkki. (Kuva 1)
2. Niistä nenäsi kevyesti.
3. Sulje toinen sierain ja laita pullon kärki toiseen sieraimeen. (Kuva 2)
Kallista päätäsi hieman eteenpäin, mutta pidä pullo pystysuorassa.
4. Hengitä kevyesti ja hitaasti nenän kautta ja sisään hengittäessäsi suihkuta tasainen suihkepilvi nenääsi painamalla sormillasi pulloa KERRAN.
5. Hengitä ulos suun kautta. Toista kohta 4, kun otat toisenkin suihkeen samaan sieraimeen.
6. Ota pullon kärki pois sieraimesta ja hengitä ulos suun kautta.
7. Toista kohdat 3-6 ottaessasi annoksen toiseen sieraimeen. (Kuva 3)

Kun olet käyttänyt nenäsumutetta, pyyhi pullon kärki huolellisesti puhtaalla nenäliinalla tai paperipyyhkeellä ja laita suojakorkki paikalleen.

Nenäsumutteen puhdistaminen

On tärkeää puhdistaa suihkepullo säännöllisesti, jotta pullo toimisi moitteettomasti. Poista tällöin suojakorkki ja vedä kevyesti pullon kärki irti. Pese kärki ja suojakorkki lämpimällä vedellä ja huuhdo juoksevalla vedellä. Älä yritä avata tukkeutunutta nenäkappaletta neulalla tai muulla terävällä esineellä, koska se vaurioittaa nenäkappaletta, minkä vuoksi et saa oikeaa lääkeannosta. Anna osien kuivua lämpimässä paikassa. Laita kärki ja suojakorkki paikalleen. Kun suihkepulloa käytetään ensimmäisen kerran puhdistuksen jälkeen, täytyy pullo valmistella käyttöä varten uudelleen painamalla pumppua 2 kertaa.

Jos käytät enemmän Nasonex nenäsumutetta kuin sinun pitäisi
Ota yhteyttä lääkäriin, jos otat vahingossa liian suuren annoksen.

Jos käytät steroideja pitkäaikaisesti tai suuria annoksia, saattaa niiden käyttö harvinaisina tapauksina vaikuttaa elimistön omiin hormoneihin. Lapsissa tämä voi vaikuttaa kasvuun tai kehitykseen.

Jos unohdat käyttää Nasonex nenäsumutetta
Jos olet unohtanut ottaa nenäsumuteannoksen oikeaan aikaan, ota se niin pian kuin mahdollista ja jatka sitten normaalin aikataulun mukaan. Älä ota kaksinkertaista annosta korvataksesi unohtamasi kerta-annoksen.

Jos lopetat Nasonex nenäsumutteen käytön
Joidenkin potilaiden oireita Nasonex alkaa helpottaa 12 tunnin kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Kuitenkin hoidon parhaan tehon saavuttaminen saattaa kestää 2 vuorokautta. On tärkeää käyttää Nasonex nenäsumutetta säännöllisesti. Älä lopeta lääkitystä, vaikka tuntisit olosi paremmaksi, ellei lääkäri niin määrää.

Jos sinulla on kysymyksiä tämän lääkkeen käytöstä, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.

4. MAHDOLLISET HAITTAVAIKUTUKSET

Kuten kaikki lääkkeet, Nasonex-valmistekin voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.

Tämän valmisteen käytön yhteydessä saattaa harvinaisena tapauksena ilmetä välitön yliherkkyysreaktio (allerginen reaktio). Hyvin harvoin reaktio voi olla vakava. Jos sinulla ilmenee hengityksen vinkumista tai hengitysvaikeuksia, hakeudu heti lääkärin hoitoon.

Nasonexin kaltaisten kortikosteroidinenäsumutteiden käyttö saattaa harvoin johtaa silmän paineen kohoamiseen (glaukooma) ja/tai kaihin ilmaantumiseen, jotka aiheuttavat näköhäiriöitä sekä vahingoittaa nenän väliseinää, joka erottaa sieraimet toisistaan. Jos sinulla ilmenee näitä haittavaikutuksia, ota yhteyttä lääkäriin.
Käytettäessä kortikosteroidinenäsumutteita pitkään suurina annoksia, saattaa haittavaikutuksia esiintyä, koska lääkeainetta imeytyy elimistöön. Nämä haitat ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Muita haittavaikutuksia
Useimmilla potilailla ei ole ongelmia nenäsumutteen käytön yhteydessä. Kuitenkin joillakin henkilöillä heidän käytettyään Nasonex nenäsumutetta tai muita kortikosteroidinenäsumutteita saattaa esiintyä:

 • päänsärkyä
 • aivastelua
 • nenäverenvuotoa
 • kipua nenässä tai kurkussa
 • muutoksia maku- tai hajuaistissa saattaa esiintyä hyvin harvoin.

Lapset
Käytettäessä kortikosteroidinenäsumutteita pitkään suurina annoksina, ne saattavat aiheuttaa tiettyjä haittavaikutuksia, kuten lasten kasvun hidastumista. On suositeltavaa seurata säännöllisesti lapsen pituuskasvua, jos lapsi saa pitkään nenään annettavaa kortikosteroidia. Jos muutoksia havaitaan, tulee niistä ilmoittaa lääkärille.

Nasonex sisältää bentsalkoniumkloridia, joka voi ärsyttää nenää.

Jos havaitset sellaisia haittavaikutuksia, joita ei ole tässä pakkausselosteessa mainittu, tai kokemasi haittavaikutus on vakava, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle.

5. NASONEX-VALMISTEEN SÄILYTTÄMINEN

 • Ei lasten ulottuville eikä näkyville.
 • Säilytä alle +25 ºC:ssa. Ei saa jäätyä.
 • Älä käytä pakkauksessa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän (Exp) jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.
 • Avattu pullo tulee käyttää kahden kuukauden kuluessa ensimmäisestä käytöstä. Ota vain yksi pullo käyttöön kerrallaan.

Lääkkeitä ei tule heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.

6. MUUTA TIETOA

Mitä Nasonex sisältää
 • Vaikuttava aine on mometasonifuroaatti. Yksi suihke sisältää mometasonifuroaattimonohydraattia, joka vastaa 50 mikrogrammaa mometasonifuroaattia.
 • Muut aineet ovat dispergoituva selluloosa, glyseroli, natriumsitraatti, sitruunahappomonohydraatti, polysorbaatti 80, bentsalkoniumkloridi, puhdistettu vesi.
Lääkevalmisteen kuvaus ja pakkauskoot

Nasonex on nenäsumutesuspensio.
Yksi pullo sisältää 60 tai 140 annosta.
Pullot, joissa on 60 annosta pakataan 1 pullon pakkauksiin.
Pullot, joissa on 140 annosta pakataan 1 tai 3 pullon pakkauksiin.
Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole myynnissä.

Myyntiluvan haltija ja valmistaja

Myyntiluvan haltija:
Merck Sharp & Dohme B.V.
Box 581
2003 PC Haarlem
Alankomaat

Valmistaja:
Schering-Plough Labo N.V.
B-2220 Heist-op-den-Berg
Belgia

Lisätietoja tästä lääkevalmisteesta antaa myyntiluvan haltijan paikallinen edustaja.
MSD Finland Oy
PL 46
02151 Espoo

Tämä pakkausseloste on hyväksytty viimeksi 22.10.2012


PalveluinfoSivukarttaPalauteMediatiedot