Kiitoksia Tohtori.fi lukijoille. Sivusto uudistuu loppuvuoden aikana ja jatkossa löydät Tohtorin sisällön Terve.fi -sivuilta. Tämä takia et mahdollisesti löydä etsimääsi täältä tai sinut ohjataan Terve.fi -sivulle.

Tulosta Tulosta

Lääkeopas

Lääkkeen nimi Vaikuttava aine
    +Tarkennettu haku
Käyttötarkoitus Vaikutustapa Vapaa haku
Itsehoitovalmiste Itsehoitovalmiste
Reseptivalmiste Reseptivalmiste
Korvattavuus Korvattavuus

MAREVAN

Orion Pharma
Vaikuttavat aineet
Hintatiedot (25.12.2016) ja pakkauskoot     Korvatta-
vuus
Vastaavat
valmisteet
tabletti 3 mg  100 kpl  7.03€     
tabletti 5 mg  100 kpl  9.44€     

Tuotetiedot

+Lue tuotetiedot +Lue pakkausseloste
Vaikuttava aine Varfariini.
Käyttötarkoitus Veritulppien hoito sekä erityisesti niiden ehkäisy, jos niiden vaara on tavallista suurempi.
Annostus Lääkärin ohjeen mukaan. Annostelu on tarkkaa, koska hyytyminen on saatava tasolle, jolla tulppien vaara todella vähenee, mutta verenvuotojen vaara ei vielä kasva. Lääkärin antamaa annostusohjetta on tämän vuoksi noudatettava tarkasti. Lääkkeen vaikutusta seurataan verikokeilla, joita otetaan aluksi hyvinkin tiheästi.
Lääkkeen ottaminen Tabletit niellään runsaan nesteen kera. Lääke voidaan ottaa ruokailusta riippumatta, mutta se suositellaan ottamaan joka päivä samalla tavalla. Tabletit voidaan puolittaa.
Vaikutustapa Lääke hidastaa veren hyytymistä, jolloin veritulppien vaara vähenee. Täysi vaikutus saadaan muutaman vuorokauden kuluessa lääkityksen aloittamisesta, ja veri pysyy tavallista ohuempana vielä muutaman päivän lääkityksen lopettamisen jälkeen.
Haittavaikutukset Varfariini aiheuttaa suhteellisen vähän varsinaisia haittavaikutuksia. Tärkeintä on tarkkailla, että lääkkeen pitoisuus veressä pysyy sopivalla tasolla. Liian suuresta pitoisuudesta kertovat mm. herkästi ilmaantuvat nenäverenvuodot, veren ilmaantuminen virtsaan, mustat, tervamaiset ulosteet tai ilman selvää syytä ilmaantuvat mustelmat. Suuret ruokavalion muutokset saattavat vaikuttaa hoidon tehoon ja turvallisuuteen. Suuria ruokavalion muutoksia harkitessa on syytä neuvotella lääkärin kanssa. Myös monet muut lääkkeet ja rohdosvalmisteet voivat muuttaa Marevanin tehoa. Toista lääkettä määräävän lääkärin tuleekin olla tietoinen Marevanin käytöstä, ja asiasta on syytä neuvotella myös apteekissa itsehoitolääkitystä tarvittaessa. Pieni määrä alkoholia ei vaikuta tehoon, mutta runsas ja pitkäkestoinen alkoholin käyttö ja lääkehoito eivät sovi yhteen.
Raskaus ja imetys Lääkettä ei saa käyttää raskauden 6-12 viikoilla eikä sen viimeisen kolmanneksen loppupuolella, eikä muutenkaan kuin lääkärin valvonnassa. Imetyksen yhteydessä sitä voi käyttää.
Säilytys Alle 25 °C alkuperäispakkauksessa.
Ulkonäkö 3 mg tabl. vaaleansininen (voi olla pilkullinen), pyöreä, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen tabletti, halk. 7 mm, koodi ORN 17. 5 mg tabl. vaaleanpunainen (voi olla pilkullinen), pyöreä, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen tabletti, halk. 7 mm, koodi ORN 18.
ATC-koodi B01AA03

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle

Marevan 3 mg tabletti
Marevan forte 5 mg tabletti

Varfariininatrium

Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.

 • Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.
 • Jos sinulla on kysyttävää, käänny lääkärin, apteekkihenkilökunnan tai sairaanhoitajan puoleen.
 • Tämä lääke on määrätty vain sinulle eikä sitä tule antaa muiden käyttöön. Se voi aiheuttaa haittaa muille, vaikka heillä olisikin samanlaiset oireet kuin sinulla.
 • Jos havaitset haittavaikutuksia, käänny lääkärin, apteekkihenkilökunnan tai sairaanhoitajan puoleen, vaikka kokemiasi haittavaikutuksia ei olisikaan mainittu tässä pakkausselosteessa.

Tässä pakkausselosteessa kerrotaan:

 1. Mitä Marevan on ja mihin sitä käytetään
 2. Mitä sinun on tiedettävä ennen kuin käytät Marevania
 3. Miten Marevania käytetään
 4. Mahdolliset haittavaikutukset
 5. Marevanin säilyttäminen
 6. Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

1. Mitä Marevan on ja mihin sitä käytetään

Marevania käytetään ehkäisemään veritulppia sekä veritulppien hoidossa. Marevan vaikuttaa vähentämällä veren luonnollista hyytymistaipumusta.

Lääkärisi kertoo sinulle, mihin sairauteen tai minkä sairauden ehkäisyyn Marevan on sinulle määrätty. Tavallisimmin Marevania käytetään:

 • alaraajojen syvien laskimotukosten ja keuhkoveritukosten ehkäisyyn ja hoitoon
 • sydämen eteisvärinän yhteydessä ehkäisemään veritukosten syntymistä
 • sydäninfarktin jälkihoidossa ehkäisemään veritukosten syntymistä tai uusiutumista
 • sydämen keinoläppäleikkausten jälkeen ehkäisemään veritukosten syntymistä.

2. Mitä sinun on tiedettävä ennen kuin käytät

Älä käytä Marevania, jos:

 • sairastat verenvuototautia (hemofilia, von Willebrandin tauti, verihiutaleiden eli trombosyyttien vähäisyys tai niiden toimintahäiriö)
 • sairastat vaikeaa maksan vajaatoimintaa tai maksakirroosia
 • sairastat hoitamatonta verenpainetautia
 • sinulla on äskettäin ollut aivoverenvuoto
 • sinulla on taipumusta kaatuilla
 • sinulle on tehty keskushermosto- tai silmäleikkaus äskettäin, tai jos olet menossa tällaiseen leikkaukseen lähitulevaisuudessa
 • sairastat sydämen sisäkalvontulehdusta, sydänpussintulehdusta, tai jos sinulla on sydänpussissa nestekertymä
 • sinulla on aiemmin ollut ruuansulatuskanavan vakavia verenvuotoja (esimerkiksi vuotava mahahaava, mustia ulosteita tai verioksennuksia) tai virtsateiden verenvuotoja (selittämätön verivirtsaisuus), tai jos sairastat paksusuolen divertikkelitautia
 • olet allerginen varfariininatriumille tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle (lueteltu kohdassa 6).

Varoitukset ja varotoimet

Keskustele lääkärin kanssa ennen kuin käytät Marevania, jos

 • olet raskaana tai suunnittelet raskautta
 • sairastat kilpirauhasen liika- tai vajaatoimintaa
 • sairastat sydämen vajaatoimintaa, johon liittyy äkillisiä pahenemisvaiheita (turvotusten lisääntyminen tai hengenahdistus)
 • sairastat muuta kuin edellä mainittua maksan vajaatoimintaa tai hepatiittia
 • sairastat munuaisten vajaatoimintaa
 • olet lähiaikoina menossa leikkaukseen.

Muut lääkevalmisteet ja Marevan
Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan käytät tai olet äskettäin käyttänyt tai saatat joutua käyttämään muita lääkkeitä.

Lääkkeet
Hyvin monet lääkkeet vaikuttavat Marevanin tehoon sitä joko nostavasti tai heikentävästi. Uusia lääkityksiä ei pidä aloittaa eikä vanhoja lääkityksiä lopettaa omatoimisesti. Uusien lääkkeiden aloituksen yhteydessä tai vanhojen lääkkeiden käytön lopettamisen yhteydessä Marevan-hoitosi tasapaino saattaa muuttua ja tarvitaan tavallista tiheämpiä INR-määrityksiä (laboratoriotutkimus) hoitoannosten säätämiseksi kohdalleen.

Jos tarvitset kipulääkkeitä, käänny lääkärin puoleen. Useimmat ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet eivät sovi Marevanin kanssa käytettäviksi. Voit kuitenkin tilapäisesti käyttää parasetamolia sisältäviä kipu- ja kuumelääkkeitä.

Rohdosvalmisteet ja luontaistuotteet
Jos jo käytät jotain seuraavista rohdosvalmisteista, neuvottele lääkärin kanssa ennen rohdosvalmisteen käytön lopettamista. Neidonhiuspuu-uute (Ginkgo biloba), valkosipuliuute (Allium sativum), dong quai -valmiste (Angelica sinensis), papaijauute (Carica papaya) ja danshen (Salviamiltiorrhiza) saattavat voimistaa Marevanin vaikutusta. Mäkikuismauute (Hypericum perforatum) ja ginseng (Panax spp.) puolestaan saattavat heikentää Marevanin vaikutusta. Näiden rohdosvalmisteiden käyttöä ei tästä syystä pidä aloittaa eikä lopettaa Marevan-hoidon aikana ilman lääkärin neuvoa.

Marevanin ruuan ja juoman kanssa

K-vitamiinin saanti vaikuttaa Marevanin hoitotasapainoon. Tämän vuoksi K-vitamiinin saannin tulisi olla mahdollisimman tasaista. On vältettävä äkillisiä ruokavalion muutoksia. K-vitamiinia sisältävät runsaimmin vihreät kasvikset, lehdet ja yrtit.

Alla on listattuna joitakin runsaasti K-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita. Näiden käyttöä ei tarvitse välttää, mutta päivittäisten saantimäärien tulee olla mahdollisimman tasaisia: teelehdet (mutta ei haudutettu tee), amarantuslehdet, avokado, endiivi, herneet, kajottikurpitsa, keräkaali, kevätsipuli, kiivihedelmä, korianteri, kurkun kuori (mutta ei kuorittu kurkku), lehtikaali, lehtisalaatti, nauris, mintunlehdet, oliiviöljy, parsakaali, persilja, pinaatti, pistaasipähkinät, punainen merilevä, ruohosipuli, ruusukaali, rypsiöljy, sinapinlehdet, soijapavut, soijaöljy, vesikrassi.

Karpalomehu ja muut karpaloa sisältävät valmisteet voivat voimistaa Marevanin vaikutusta, joten yhteiskäyttöä tulee välttää.

Tupakointi voi vaikuttaa varfariinin tehoon. Jos olet tupakoinut pitkään ja lopetat Marevan-hoidon aikana tupakoinnin, saatat tarvita tiheämpää INR-seurantaa.

Raskaus ja imetys

Jos olet raskaana tai imetät, epäilet olevasi raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista, kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen tämän lääkkeen käyttöä.
Marevanin käytöstä raskauden aikana päättää lääkäri. Marevan voi olla haitallinen sikiölle.

Marevanin sisältämä varfariini ei erity rintamaitoon, joten Marevan-hoidon aikana voi hyvin imettää.

Ajaminen ja koneiden käyttö

Ei vaikutusta.

Marevanin sisältää laktoosia

Tabletit sisältävät laktoosia n. 85 mg/tabletti. Jos lääkärisi on kertonut, että sinulla on jokin sokeri-intoleranssi, keskustele lääkärisi kanssa ennen tämän lääkevalmisteen ottamista.

3. Miten Marevania käytetään

Saat yksityiskohtaiset Marevan-hoitoasi koskevat ohjeet lääkäriltä, sairaalasta tai terveyskeskuksesta. Ota tätä lääkettä juuri siten kuin lääkäri on määrännyt. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma.

Hoito edellyttää säännöllisin väliajoin tapahtuvaa laboratorioseurantaa. Lääkeannokset sovitetaan sinulle yksilöllisesti ja päiväannokset saattavat vaihdella. Annostusohjeet ja päiväannokset kirjataan hoitokorttiisi, josta ilmenevät myös hoitosi tarkoitus, tavoitehoitotaso (esim. INR 2,0–3,0 tai INR 2,5–3,5) sekä seuraavan INR-määrityksen (laboratoriotutkimus) ajankohta. On ehdottoman tärkeää noudattaa annettuja annostusohjeita ja käydä määrätyissä INR-määrityksissä.

Tabletit voi puolittaa.

Tärkeää!

Jos Marevan-hoidon aikana ilmaantuu lisääntynyttä mustelmataipumusta tai mustelmaherkkyyttä, nenä- tai ienverenvuotoa, verivirtsaisuutta, mustia ulosteita, veriulosteita, verioksentelua, tavallista runsaampia tai pitkittyneempiä kuukautisvuotoja, on otettava yhteyttä lääkäriin. Nämä voivat olla merkkejä liiallisesta varfariinivaikutuksesta.

Jos otat enemmän Marevania kuin sinun pitäisi


Jos otat tai joku muu on ottanut liian suuren annoksen Marevania, on otettava yhteys lääkäriin jatkohoito-ohjeiden saamiseksi. Huomattavan yliannostuksen jälkeen ensiavuksi voidaan antaa lääkehiiltä, mutta tästä huolimatta on hakeuduttava viipymättä lääkäriin.

Jos unohdat ottaa Marevania

Jos unohdat yhden lääkeannoksen ja huomaat tuon unohduksen 12 tunnin sisällä, voit ottaa tuon annoksen heti. Seuraavan päivän lääke otetaan normaalisti. Jos unohduksesta on kulunut yli 12 tuntia, unohtunut lääke jaetaan kahteen tai kolmeen osaan, jotka otetaan seuraavien päivien annosten yhteydessä tasaisesti niin, että viikkoannos pysyy muuttumattomana. Jos unohdat ottaa useamman kuin yhden lääkeannoksen, on otettava yhteyttä lääkäriin jatkohoito-ohjeiden saamiseksi. Älä ota kaksinkertaista annosta tai kahta annosta peräkkäin korvataksesi unohtamasi kerta-annoksen.

Lääkkeenotosta on hyvä pitää kirjaa muistin tukena.

Jos lopetat Marevanin käytön

Jos Marevanin käyttö lopetetaan, veren hyytymistä estävä vaikutus saattaa jatkua 2–5 päivän ajan.

Jos sinulla on kysymyksiä tämän lääkkeen käytöstä, käänny lääkärin, apteekkihenkilökunnan tai sairaanhoitajan puoleen.

4. Mahdolliset haittavaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.

Yleiset haittavaikutukset (harvemmalla kuin yhdellä 10:stä):
Lievät verenvuodot (nenä- tai ienverenvuodot, mustelmat), myös virtsan verisyys, mustat tai veriset ulosteet, runsas tai pitkittynyt kuukautisvuoto tai muu verenvuoto. Pahoinvointi, oksentelu, ripuli.

Harvinaiset haittavaikutukset (harvemmalla kuin yhdellä 1 000:sta):
Kumariininekroosi, ”sininen varvas” -oireyhtymä (jalkaterien ja varpaiden kuumottavat, sinipunaiset ihottuma-alueet).

Hyvin harvinaiset haittavaikutukset (harvemmalla kuin yhdellä 10 000:sta):
Allergiset reaktiot (yleensä ihottumia), palautuva maksaentsyymien nousu, sappivaivat, verisuonitulehdukset, palautuva hiusten lähtö, kestoerektio (yleensä heti hoidon alussa), henkitorven kalkkeutuminen.

Jos näitä tai muita poikkeavia oireita ilmaantuu, ota yhteys lääkäriin.

Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille, apteekkihenkilökunnalle tai sairaanhoitajalle. Tämä koskee myös kaikkia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa.

5. Marevanin säilyttäminen

Säilytä alle 25 °C alkuperäispakkauksessa.

Ei lasten ulottuville eikä näkyville.

Älä käytä tätä lääkettä pakkauksessa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.

Lääkkeitä ei tule heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.

6. Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa
Mitä Marevan sisältää

 • Vaikuttava aine on varfariininatrium, jota on 3 mg tai 5 mg yhdessä tabletissa.
 • Muut aineet ovat laktoosimonohydraatti, maissitärkkelys, liivate, magnesiumstearaatti ja väriaineet: indigokarmiini (E 132) 3 mg:n tableteissa (vaaleansininen) tai erytrosiini (E 127) 5 mg:n tableteissa (vaaleanpunainen).

Lääkevalmisteen kuvaus ja pakkauskoko

Marevan 3 mg tabl.: vaaleansininen (voi olla pilkullinen), pyöreä, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen tabletti, halkaisija 7 mm, koodi ORN 17.

Marevan Forte 5 mg tabl.: vaaleanpunainen (voi olla pilkullinen), pyöreä, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen tabletti halkaisija 7 mm, koodi ORN 18.

Pakkauskoko: 100 tablettia.

Myyntiluvan haltija

Orion Oyj
Orionintie 1
02200 Espoo

Valmistaja

Orion Pharma
Orionintie 1
02200 Espoo

Tämä pakkausseloste on tarkistettu viimeksi 16.8.2012


PalveluinfoSivukarttaPalauteMediatiedot