Kiitoksia Tohtori.fi lukijoille. Sivusto uudistuu loppuvuoden aikana ja jatkossa löydät Tohtorin sisällön Terve.fi -sivuilta. Tämä takia et mahdollisesti löydä etsimääsi täältä tai sinut ohjataan Terve.fi -sivulle.

Tulosta Tulosta

Lääkeopas

Lääkkeen nimi Vaikuttava aine
    +Tarkennettu haku
Käyttötarkoitus Vaikutustapa Vapaa haku
Itsehoitovalmiste Itsehoitovalmiste
Reseptivalmiste Reseptivalmiste
Korvattavuus Korvattavuus

ASPIRIN, ASPIRIN ZIPP

Bayer Oy, Consumer Care
Vaikuttavat aineet
Hintatiedot (25.12.2016) ja pakkauskoot     Korvatta-
vuus
Vastaavat
valmisteet
rakeet 500 mg  10 kpl  4.28€     
tabletti 500 mg  100 fol  16.93€  0.17€/kpl   
tabletti 500 mg  50 fol  8.83€  0.18€/kpl   
tabletti 500 mg  20 fol  4.77€  0.24€/kpl   

Tuotetiedot

+Lue tuotetiedot
Vaikuttava aine Asetyylisalisyylihappo, joka on tulehduskipulääke.
Käyttötarkoitus Lääkettä käytetään lievittämään kipua ja särkyä. Se lievittää mm. päänsärkyä, hammassärkyä, kuukautiskipuja ja hermosärkyjä. Lisäksi sitä käytetään reuma- ja kuumesairauksissa ja vilustumistaudeissa.
Annostus Lääkkeen annostelu riippuu sairauden laadusta ja oireiden voimakkuudesta. Jos lääkäri on määrännyt lääkettä, sitä käytetään lääkärin ohjeen mukaan. Lääkettä ei saa käyttää yhtäjaksoisesti 3-5 vuorokautta pidempään ilman lääkärin ohjetta. Tilapäisten kipu- ja kuumetilojen hoidossa aikuisille 1-2 tablettia tarvittaessa; korkeintaan kolme kertaa vuorokaudessa. Lääkettä ei suositella lasten eikä nuorten kuumeen hoitoon. Tilapäisten kiputilojen hoidossa 9-15-vuotiaille 1 tabletti, 5-8-vuotiaille 1/2 tablettia ja 3-4-vuotiaille 1/4 tablettia tarvittaessa; korkeintaan kolme kertaa vuorokaudessa. Alle 3-vuotiaille ainoastaan lääkärin ohjeen mukaan. Aspirin Zipp aikuisille 1-2 annospussia 4-8 tunnin välein; korkeintaan 8 annospussia vuorokaudessa. Yli 12-vuotiaille lapsille yksi annospussi 4-8 tunnin välein; korkeintaan kolme annospussia vuorokaudessa. Alle 12 -vuotiaille ainoastaan lääkärin ohjeen mukaan. Samanaikaisesti ei saa käyttää muita tulehduskipulääkkeitä, sillä teho ei parane, mutta lääkkeiden haitat lisääntyvät. Vilustumislääkkeinä myytävät itsehoitovalmisteet sisältävät usein tulehduskipulääkkeitä.
Lääkkeen ottaminen Tabletti niellään runsaan nesteen kera. Tarvittaessa sen voi liuottaa veteen. Aspirin Zipp -rakeet kaadetaan suoraan kielelle ja annetaan liueta suussa olevaan sylkeen ennen nielemistä. Nielemiseen ei tarvita vettä. Valmisteet suositellaan otettavaksi aterian yhteydessä tai pian sen jälkeen.
Vaikutustapa Asetyylisalisyylihappo ja muut tulehduskipulääkkeet estävät prostaglandiinien muodostumista elimistössä. Prostaglandiinit ovat aineita, joita elimistössä syntyy muun muassa tulehduksen ja vamman yhteydessä. Ne herkistävät hermoja kivulle, voimistavat turvotusta kudoksissa ja nostavat ruumiinlämpöä. Asetyylisalisyylihappo vähentää prostaglandiinien määrää, jolloin kipu ja turvotus lievittyvät ja kuume laskee. Tablettien vaikutus alkaa noin puolen tunnin kuluttua ja vaikutus on suurimmillaan 1 - 2 tunnin kuluttua. Aspirin Zipp liukenee jo suun limakalvolla, joten sen vaikutus alkaa nopeasti.
Haittavaikutukset Tulehduskipulääkkeiden tavallisin haitta on ruoansulatuskanavan ärsytys, joka voi ilmetä närästyksenä tai vatsakipuna. Asetyylisalisyylihappo saattaa aiheuttaa haavaumia mahalaukun limakalvolle. Mahahaava-alttiit henkilöt eivät saa käyttää lääkettä. Mahahaavan riski on suurempi iäkkäillä ja jos käyttää samanaikaisesti kortisonilääkkeitä. Samanaikainen alkoholin käyttö saattaa lisätä mahahaittoja. Asetyylisalisyylihappo altistaa verenvuodoille, koska se estää veren hyytymiseen osallistuvien verihiutaleiden toimintaa. Asetyylisalisyylihappo voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja pahentaa astman oireita. Muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa
Raskaus ja imetys Käytöstä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä pitää aina neuvotella lääkärin kanssa.
Säilytys Tabletit ja rakeet säilytetään kuivassa paikassa. Tabletit: Säilytä alle 30 °C. Zipp rakeet: Säilytä alle 25 °C.
Ulkonäkö Tabletti: Valkoinen, pyöreä tabletti. Merkinnät Aspirin 0.5 ja Bayer-risti. Aspirin Zipp: Valkoiset tai kellertävät rakeet.
ATC-koodi N02BA01

PalveluinfoSivukarttaPalauteMediatiedot