Kysymys-vastauspankki


Kysymysnumero: 7862038

Matala verenpaine, korkea syke ja pyörtyily

Olen 26-vuotias lievästi alipainoinen BMI 17,2 (koko ikäni alipainoinen) nainen ja kärsinyt kolmisen kuukautta normaalia matalammasta verenpaineesta n.85/58 (normaalisti 100/65 kieppeillä) sekä korkeasta leposykkeestä, joka tykyttelee ja hakkaa yli 90 (normaalisti 75-85). Matala verenpaine on alkanut aiheuttaa päivittäistä pyörrytystä, kuvotusta (seistessä, seisomaan noustessa, istuessa), joskus useammankin kerran päivässä, muutaman kerran taju on lähtenyt. Olen tuntenut myös ajoittain pistoa rinnassa. Oireisiin ei kuulu minkään näköistä pelkoa. Perussairautena on astma (lääkitys Flixotide 250 mikrog 2 ans 2 kertaa vrk) ja diagnosoimaton vatsavaiva (nexium 40 mg/ vrk). Taustatietona, vuoden flunssakierre takana, pahimpana keuhkokuume vuosi sitten. Äitini suvussa on todettu sydänsairaus syndrooma-x, sekä taipumusta paniikkihäiriöön. Sydäntäni ei ole tutkittu kuin kerran joskus teini-iässä pyörtyilyn ja matalan-verenpaineen takia, jolloin otettiin ekg ja lääkäri totesi tuolloin, että minulla olisi harmiton luonnollinen rytmihäiriö (sydämen pitäisi mennä pum, pum, mutta minulla pum, pum pum). Entinen työterveyslääkäri oli huolissaan heinäkuussa verenpaineesta ja pulssista, määräsi propal 10 mg, en ottanut kuin 1 tabletin, koska lääkkeen oton jälkeen pyörryin ja verenpaine laski vieläkin matalammaksi 75/53. Olisiko tutkimukset tarpeelliset ja mistä voisi olla kysymys? En haluaisi enää pyörtyillä, aikaisimmista pyörtyilyistä yhä arvet kasvoissa muistoina.

Vastattu: 02.10.2011

Hyvä kysyjä,

Matala verenpaine on pääsääntöisesti hyvä asia. Valtimokovettumataudin ja sitä kautta sydäninfarktin ja aivoverenkiertohäiriöiden riski on alhainen. Liian matala verenpaine kuitenkin voi aiheuttaa pyörtymisen nopeasti pystyyn noustessa ja silloin se on tietysti häiritsevä.

Uskoisin, että jos saisit painoa nousemaan normaalipainon alueelle, niin verenpaine nousisi ja pyörtyily. jäisi pois.

Todennäköisesti taustalla ei ole mitään sairautta, mutta varmistusmielessä voisi katsoa veren kortisolin sen varmistamiseksi, ettei kyseessä ole kortosolin puute.

Propral ei tosiaankaan ole sinulle oikein hyvä lääke, koska se laskee verenpainetta entisestään. Pelkkää syketasoa ei tarvitse hoitaa, vaikka se olisikin lievästi koholla.

Ystävällisin terveisin,

Kuoppala, Jarkko, Lääketieteen lisensiaatti
Aihealueet: Alkoholi ja huumeet, Lääkkeet, Ruoansulatus, Sydän ja verenkierto, Sydänsairaudet, Työterveyshuolto, Yleislääketiede

Arvostele asiantuntijavastaus
2.0 (1 arvostelua)
Tämä asiantuntijavastaus antoi minulle riittävästi tietoa:
Ei pidä paikkaansa Pitää paikkansa

PalveluinfoSivukarttaPalauteMediatiedot