Kysymys-vastauspankki


Kysymysnumero: 5294609

Näköhäiriö urheilun jälkeen

Olen 43v nainen. Olin monen vuoden tauon jälkeen harrastamassa tunnin erästä urheilulajia ja tunti tuntui rankalta. Kerran tuntui, kuin olisi tullut limaa kurkkuun ja samalla lievä nuljahdus sydämessä (näitä on ollut joskus ennenkin, en ole varma liittyvätkö ne sydämeen, mutta aina tuntuu, että jotenkin nuljahtaa ja kurkusta nouse limaa samaan aikaan). Urheilun jälkeen noin tunnin kuluttua tuli näköhäiriö, soikionmuotoinen sahalaitainen eri värejäkin niissä sahalaidoissa, väreilevä kuva. Näkyi molemmilla silmillä oikealla puolella näkökenttää. Kesti noin 10min, ei muita oireita. Mistä tämä johtuu? Näitä ei ole koskaan ennen ollut. Verenkiertohäiriöitä aivoissa? Voiko johtua siitä, että hartiat ovat jumissa tai olin nukkunut edellisenä yönä vähän ja huonosti (imetän vauvaa)? Olen nukkunut huonosti enemmän tai vähemmän viimeiset vuodet (pieniä lapsia). Käytän silmälaseja, mutta otin ne pois puolessa välissä urheilutuntia, voiko tämä vaikuttaa? Silmänpaineeni on vähän koholla. Lähisuvussani on sydän- ja verisuonitauteja ja infarkteja (aivo- ja sydän-) jo 50-60v. Oma kolesterolini oli viimeksi lähes 7. Olen 160cm ja 58kg, en tupakoi ja syön mielestäni melko terveellisesti, mutta liikkuminen on jäänyt viime vuosina. Lääkitystä ei ole mihinkään. Onko syytä pelätä verenkierron häiriöitä? Uskallanko alkaa harrastaa urheilulajeja, joista pidän, vaikka olisikin hengästyttävää ja raskasta? Haluaisin harrastaa ko. lajia. Kerran myös ollessani jumpassa toinen jalkaterä puutui kummallisesti.

Vastattu: 20.09.2007

Hyvä kysyjä,

Kyseessä saattoi olla migreenikohtaus, vaikkakaan muita oireita ei esiintynyt. Tällöin kyseessä oli niin sanottu silmämigreeni, jossa näköhäiriö saattaa olla ainoa oire.

Aivoverenkiertohäiriöltä kyseinen kohtaus ei vaikuta.

Suositan varmuudeksi käyntiä silmälääkärin vastaanotolla varsinaisen silmäsairauden poissulkemiseksi.

Ystävällisin terveisin,

Kuoppala, Jarkko, Lääketieteen lisensiaatti
Aihealueet: Alkoholi ja huumeet, Lääkkeet, Ruoansulatus, Sydän ja verenkierto, Sydänsairaudet, Työterveyshuolto, Yleislääketiede

Arvostele asiantuntijavastaus
(0 arvostelua)
Tämä asiantuntijavastaus antoi minulle riittävästi tietoa:
Ei pidä paikkaansa Pitää paikkansa

PalveluinfoSivukarttaPalauteMediatiedot