Kysymys-vastauspankki


Kysymysnumero: 5226688

Verenpaineen vaihtelu riippuen asennosta

Olen 27v mies, 190cm ja 95kg. Oireistoni alkoi viime kesänä voimakkaina heikotuskohtauksina ja erityisesti jalkojen voimattomuutena. Minua tutkittiin syksyn ajan neurologisella poliklinikalla, eikä syytä löydetty. MRI kaularanka ja pää ok, ENMG ok. Kun oireet eivät pahentuneet, päätettiin jäädä seuranta linjalle. Kesän aikana otettiin myös iso kasa erilaisia verikokeita, eikä niistäkään löytynyt mitään. Oireeni ovat helpottaneet huomattavasti syksyn aikana, mutta eivät ole vieläkään hävinneet kokonaan. Kesällä myös verenpainettani tarkailtiin, alapaineen ollessa yli 100. Lääkärit kuitenkin laittoivat tuon stressin piikkiin, kun olin hyvin huolissani noista oireistani. Jätinkin tuosta syystä myös verenpaineen mittailun syksyn aikana.

Olen kuitenkin nyt muutamana päivänä taas mitannut verenpainettani ja se vaihtelee kummasti asennosta riippuen. Istuessa paineet saattavat olla 160/110 kun taas maatessa ne on normaalit 128/76. Jostain syystä stressaannun aina tuota mittausta tehdessä (kämmenet ja jalat hikoavat) ja se varmasti osaltaan vaikuttaa myös nostaen painetta. Tuntuu kuitenkin hullulle että paineet voivat maatessa olla hyvät, mutta istuessa taas nousta noin korkeiksi? Ilmoitin asiasta kouluterveyden huoltoon ja asiaa varmasti tutkitaan muutaman viikon kuluttua.

Kysymykseni kuuluukin, että mistä tuo vaihtelu voisi johtua ja onko se vakavaa?

Vastattu: 28.02.2012

Hyvä kysyjä,

Verenpaineen mittaus tehdään ohjeen mukaan istuma-asennossa. Verenpainetutkimukset on tehty istuma-asennossa mitatuilla verenpaineilla ja näin ollen makuuasennonnassa mitatuista verenpaineista ei ole niin runsaasti tutkimustietoa.

Mitään erityistä sairautta en usko em. vaihteluun liittyvän.

Jännittäminen toki nostaa verenpainetta ja voi olla, että jos stressaatte mittaamista, verenpainelukema on todellista, normaalitilassa olevaa verenpainetta korkeampi.Ilmeisesti olette makuulla rennompi ja verenpaine on sen takia alempi.

Ystävällisin terveisin,

Kuoppala, Jarkko, Lääketieteen lisensiaatti
Aihealueet: Alkoholi ja huumeet, Lääkkeet, Ruoansulatus, Sydän ja verenkierto, Sydänsairaudet, Työterveyshuolto, Yleislääketiede

Arvostele asiantuntijavastaus
0.0 (1 arvostelua)
Tämä asiantuntijavastaus antoi minulle riittävästi tietoa:
Ei pidä paikkaansa Pitää paikkansa

PalveluinfoSivukarttaPalauteMediatiedot