Kysymys-vastauspankki


Kysymysnumero: 4845311

Äkillinen ripuli ruokailun jälkeen

Ongelmanani on n. vuosi sitten alkanut ja satunnaisesti sattuva äkillinen ripuli joka ilmenee vajaa puoli tuntia ruokailun jälkeen. Äidilläni on ollut vuosikausia tismalleen sama ongelma ja nyt se on alkanut ilmetä minullakin. En ole osannut yhdistää vaivaa mihinkään tiettyyn ruokalajiin. Tilanne alkaa aina samalla lailla, ruokailun jälkeen tuntuu kuin vatsassa olisi ilmaa. Mutta ulos ei tulekaan pelkkää ilmaa vaan \"vettä\", tai hyvin vetistä ripulia. Ripulin mukana ei ole verta. Tilanne ilmenee todella nopeasti. Mitään pahaa oloa, kipua tai etovuutta tms. tilanteeseen ei liity, vaan olo on ruokailun jälkeen normaali kunnes yhtäkkiä pitää kiirehtiä vessaan ja koko suoli tyhjenee paineella. Sen jälkeenkin olo on normaali. Tämä tapahtuu noin kerran kuussa tai harvemmin eli on suht harvinaista, mutta kuitenkin jatkuvaa. Muuten suoli toimii normaalisti, ulostan 1-2 kertaa päivässä ilman vaikeuksia. Syön monipuolisesti terveellistä kotiruokaa.

En käytä muuta lääkitystä kuin ehkäisynä Nuvaring, tosin nykyään olen ottanut ns. tärkeinä päivinä aamulla varuiksi Imodiumin koska pelottaa että tämä tapahtuisi esim. kesken palaverin enkä ehtisi vessaan.

Koska tämä vaiva vaikeuttaa jonkin verran elämääni (pitää varmistella että vessa on lähellä) haluaisin lisätietoja mikä tämän voisi aiheuttaa ja miten tätä voisi torjua? Voiko kyseessä olla jokin ruoka-aine allergia? Voiko Imodiumia syödä jatkuvasti ns. estolääkityksenä tai voisiko olla jotain toista lääkettä/luontaistuotetta joka hidastaa suolta sen verran ettei äkkinäistä vesiripulia tule?

Vastattu: 23.10.2007

Hyvä kysyjä,

Vaivan takia kannattaa tehdä perusselvityksiä lääkärin vastaanotolla. Ainakin laktoosi-intoleranssin mahdollisuus kannattaa selvittää, mahdollisesti tehdä myös keliakiatesti. Molemmat onnistuvat verikokein työterveyslääkärissä tai terveyskeskuksessa.

Imodiumia voi tarvittaessa käyttää, haitallista se ei ole.

Sinun kannattaisi kuitenkin nyt siis hakeutua lääkärin vastaanotolle perusselvityksien tekoa varten.

Ystävällisin terveisin,

Kuoppala, Jarkko, Lääketieteen lisensiaatti
Aihealueet: Alkoholi ja huumeet, Lääkkeet, Ruoansulatus, Sydän ja verenkierto, Sydänsairaudet, Työterveyshuolto, Yleislääketiede

Arvostele asiantuntijavastaus
(0 arvostelua)
Tämä asiantuntijavastaus antoi minulle riittävästi tietoa:
Ei pidä paikkaansa Pitää paikkansa

PalveluinfoSivukarttaPalauteMediatiedot