Kysymys-vastauspankki


Kysymysnumero: 2427388

Mahdollinen tubialtistus

Hei!

Poikani synnyttyä hän ei enää automaattisesti saanut BCG-rokotetta, eikä minun alan opiskelijana (lh) katsottu kuuluvan riskiryhmään, joten meille rokotetta ei suositeltu.

Olen kesätöissä vanhainkodissa ja tällä hetkellä meillä on yksi tubiepäily. Yskösten tuloksia ei vielä ole tullut (onko lie kaikkia näytteitä edes saatu). Joudun olemaan kyseisen vanhuksen kanssa jonkin verran tekemisissä ja haluaisinkin tietää minkälainen riski hänen hoitamisensa on lapselleni? Minut itsenihän on rokotetettu silloin aikoinaan, mutta käsittääkseni jos altistus todetaan niin henkilökuntakin joutuu jonkinlaisiin testeihin? Tubistahan itsestään tietoa löytyy, mutta vastausta kysymykseeni en ole onnistunut tietoviidakosta hahmottamaan. Käsittääkseni se ei kovinkaan helposti tartu, mutta riskihän on kuitenkin aina olemassa..?

Vastattu: 30.07.2007

Lapsella on merkittävä tuberkuloosiriski lähinnä silloin, jos perheenjäsenellä on tuberkuloosi. Kysehän on todennäköisyyksistä, eli mitä enemmän läheisiä kontakteja tartuttaviin, sitä suurempi riski on sairastua. Tuberkuloosi tarttuu huonosti, mutta kehnolla tuurilla taudin voi saada lyhyessäkin altistuksessa. Hoitohenkilökuntaan kuuluvan lapsella on joka tapauksessa suurentunut riski lähinnä silloin, jos hänen vanhempansa saavat tartunnan. Lapsena saatu rokotus ei käytännössä suojaa aikuisia, mutta terveellä ihmisellä tartunnan todennäköisyys on siis hyvin pieni.

Salo, Jarmo, Lastentautien erikoislääkäri
Aihealueet: Lastentaudit

Arvostele asiantuntijavastaus
(0 arvostelua)
Tämä asiantuntijavastaus antoi minulle riittävästi tietoa:
Ei pidä paikkaansa Pitää paikkansa

PalveluinfoSivukarttaPalauteMediatiedot