Kysymys-vastauspankki


Kysymysnumero: 2113979

Ohimon vihlonta

Olen 33v. perusterve nainen.

Minua vaivaa mystinen vaiva, josta en ole löytänyt mistään tietoa: Oikeaa ohimoa hipaistessa tuntuu terävä vihlaisu ohimolta takaraivolle saakka. Välillä tuntuu pahoinvoinnin tunnetta juuri sillä hetkellä. Vihlaisu tuntuu jopa kun pelkästään hiukset tai vesi suihkussa käydessä osuvat kohtaan. Mikäli alueeseen ei koske, vaivaa ei juurikaan huomaa. Rasituksessa tuntuu hieman epämääräisiä tuntemuksia (painetta ja kipua) juuri tällä alueella (kumartuessa tai ponnistellessa).

Alue, josta vihlaisu aiheutuu, on kulmakarvan ja hiusrajan välissä n. 2 cm levyinen kaistale. Tämän alueen ulkopuolelta koskettaessa ei vihlontaa esiinny.

Vihlonnan lisäksi ei ilmene mitään muita oireita kuin joskus pahoinvoinnin tunne sillä hetkellä. Särkylääkkeellä (Burana 400g) ei ole vaikutusta vihlontaan.

Vaiva ilmeni keväällä, jolloin sattumalta huomasin sen laittaessani aurinkolaseja päähän. Silloin sitä kesti n. viikon ajan, ja kävin työpaikkalääkärillä. Normaalit neurologiset testit olivat ok, ja vastaus oli kielteinen myös kaikkiin peruskysymyksiin (ei ole ollut kaksoiskuvia yms.). Vaiva hävisi ja asia jäi siihen.

Vaiva palasi heinäkuun lopulla, ja on ollut jatkuvaa siitä lähtien, lukuunottamatta satunnaisia hetkiä, jolloin koskiessa alueelle vaivaa ei tunnu?
Lisäksi pään alueella tuntuu silloin tällöin vihlaisuja eri puolilla ilman kosketusta.

Näkö on normaali ja tutkittu, silmissä ei pitäisi olla vikaa (silmälääkäri v. 2008 lopulla), oikea silmä kyllä vuotaa ja rähmii silloin tällöin, ja välillä menee hieman \"sumeaksi\", korjaantuu räpyttelemällä. Päänsärkyä on n. 5 - 10 kertaa kuukaudessa, ja sitä on tutkittu terveyskeskuksessa nyt elokuussa. Se tod. näk. liittyy hormonitoimintaan (n. 5 päivää on aina kuukautisten aikoihin, voi olla ns. kuukautismigreeni) ja hartiaseudun jäykkyyteen (toimistotyö). Päänsärky ei kuitenkaan ole liittynyt mitenkään tälle vihlonnan alueelle. Mainitsin terveyskeksuksessa myös tästä vihlonnasta, mutta muuta kantaa en siihen saanut, kuin tarjouksen kipulääkkeistä.

Olen yrittänyt hakea syytä, mutta oireet eivät täsmää mihinkään, esim. kolmoishermosärkyyn, näköhermon tulehdukseen jne.

En edes tiedä kunnolla, mihin lääketieteen alaan vaivani kuuluu. Haluan kuitenkin selvittää syyn. Asia haittaa merkittävästi jo sielunelämääni, koska mietin sitä koko ajan ja kuulostelen paheneeko se.

Kiitos vastauksesta etukäteen.

Vastattu: 22.08.2009

Hyvä kysyjä,

Lihasjännityspäänsärky voi aiheuttaa ohimon arkuutta. Tämä on siis mahdollinen oireen selittäjä. Lihasjännityspäänsärky on tavallisin päänsäryn aiheuttaja ja voi liittyä mainitsemaanne hartiaseudun jäykkyyteen.

Jos haluatte vielä erikoislääkärin arvion asiasta, niin lääketieteen erikoisaloista vaivanne kuuluu lähinnä neurologian piiriin.

Pitäisin siis todennäköisimpänä selityksenä lihasjännityspäänsärkyyn liittyvää oiretta. Vaaralliselta oire ei vaikuta.

Ystävällisin terveisin,

Kuoppala, Jarkko, Lääketieteen lisensiaatti
Aihealueet: Alkoholi ja huumeet, Lääkkeet, Ruoansulatus, Sydän ja verenkierto, Sydänsairaudet, Työterveyshuolto, Yleislääketiede

Arvostele asiantuntijavastaus
(0 arvostelua)
Tämä asiantuntijavastaus antoi minulle riittävästi tietoa:
Ei pidä paikkaansa Pitää paikkansa

PalveluinfoSivukarttaPalauteMediatiedot