Kysymys-vastauspankki


Kysymysnumero: 0482536

Paha olo - haju - väsymys

Olen muutaman vuoden kuluttua eläkkeelle jäävä nainen. Viime syksystä alkaen olen puolisen tusinaa kertaa saanut kummallisen kohtauksen, jonka nyt jo tunnistan, mutta eka kerralla kyllä pelästyin. Ensin tulee heikottava, huono olo (pitääkö lähteä oksentamaan), sitten tunnen jonkinlaisen \"käryn\"/ hajun nenässäni ja siihen liittyy aina semmoinen kummallinen tuntemus, että \"tämä tapahtui edellisen kerran silloin kun se-ja-se ihminen oli läsnä\"... ikinä en saa otetta siihen, kuka \"se\" on. Tämä kaikki on ohi minuutissa, mutta sen jälkeen väsyttää aika tavalla - jos mahdollista, käyn nukkumaan. Oksentanut en ole.

Väsymyksen, huimauksen. \"tavallisen\" päänsäryn sekä lisääntyneitten migreenikohtausten vuoksi olen käynyt äskettäin 2 x lääkärissä, jossa lääkäristä riippuen oireitten katsotaan johtuvan ylipainosta (BMI 34) tai stressistä.
Veriarvoni ovat hyvät, kilpirauhaslukemat (molemmat mitatut) varsin matalalla, joskin normaalirajojen sisällä. Pikkuinen thyroxin-lääkitys nyt kokeeksi aloitettiin siihen. Perussairautena astma ja allergia, pysyvät maltillisella lääkityksellä aisoissa. Lihavuuden en yksin usko näitä selittävän, stressi/väsymys voi olla osin tottakin, olenhan ollut työelämässä jo 40 vuotta.

Tämä kummallinen oire jäi kuitenkin vaivaamaan mieltäni. koska noita \"kohtauksia\" on tullut yhtä lailla kotona ollessa kuin lomamatkallakin - jolloin stressistä ei ole tietoakaan. Pyytäisinkin nyt kannanottoa siihen, voiko tuota ilmiötä rauhassa seurailla ja odottaa sen häipyvän stressin ja väsymyksen toivottavasti laantuessa, vai pitäisikö sitä lähteä tutkituttamaan erikoislääkärillä?

Kiitos etukäteen vastauksesta!

Vastattu: 31.01.2010

Kysyjä kuvaa varsin taitavasti ns. déjà vu -elämyksen, joka neurologisen käsityksen mukaan on hyvin pieni ja vaaraton sähköinen häiriö aivojen muistirakenteissa. Näitä tuntemuksia on lähes tulkoon kaikilla joskus, merkityksellisiksi ne käyvät esiintyessään tihenevästi ja jos niihin liittyy muita tuntemuksia.

Muina tuntemuksina tässä tapauksessa pitäisin tuota hajuelämystä ja heikottavaa huonoa oloa, jtoka eivät aivan tavallisia déja vun liitännäisilmiöitä ole. Lisäksi on esiintynyt migreeniä tai muuta päänsärkyä aiempaa enemmän.

Kaikki kunnia kysyjää aiemmin tutkineille kollegoille, mutta mielestäni mahdollinen ylipaino ja/tai stressi eivät täysin riittävästi kuvattuja oireita selitä. Mielestäni kysyjän pitäisi hakeutua vielä lääkäriin - mieluiten neurologille. Kyseeseen tulevia täydentäviä tutkimuksia voisivat olla aivosähköfilmi (EEG) ja pään kerroskuvaus.

Laaksovirta, Hannu, LL, neurologian erikoislääkäri
Aihealueet: Neurologia

Arvostele asiantuntijavastaus
(0 arvostelua)
Tämä asiantuntijavastaus antoi minulle riittävästi tietoa:
Ei pidä paikkaansa Pitää paikkansa

PalveluinfoSivukarttaPalauteMediatiedot