Kysymys-vastauspankki


Kysymysnumero: 0021744

Hei, olen 22-vuotias nainen ja haluaisin kysyä mieltäni vaivanneesta asiasta vielä tätä kautta, jotta voisin rauhoittua edes vähän. Pelkään neuroottisesti saaneeni HIV:n, vaikka lääkärin mukaan tämä on erittäin epätodennäköistä. Aion mennä joulukuussa testeihin, mutta en haluaisi pyöritellä asiaa mielessä koko ajan siihen asti..

Oireina minulla on ollut reilut kaksi viikkoa joka päivä lievää lämpöä (sen verran, että on jatkuvasti nuutunut olo eikä energiaa mihinkään), päänsärkyä, lievähköjä lihaskipuja, kurkkukipuja ja huomattavimpana oireena turvonneet ja kipeät rauhaset  korvien alla, leuan alla ja kaulalla (Minulla on ennen ollut flunssan yhteydessä vain korvien alla turvotusta. Nyt leuan alla ja kaulalla tuntuu kipeät pienet patit, tosin nyt viikonlopun aikana tuntuvat hieman pienenneen). Kainalot ovat jomottaneet vähän aina välillä, samoin nivusissa tuntuu mahdollisia turvonneita rauhasia, mutta näistä en ole varma (lääkärin mukaan ainakaan kainalon rauhaset eivät tunnu turvonneilta, vaikka toinen olikin vähän arka).

Oireet alkoivat lievänä lämpönä ja rauhasten lievänä turvotuksena korvien alla. Luulin flunssan vain jatkuvan, sillä minulla oli ollut pari viikkoa tavallinen flunssa (nuhaa ja kurkkukipua, ei niinkään kuumetta), joka oli juuri lähes parantunut. Viikon kuluttua rauhaset alkoivat tuntua jo todella kipeiltä, nyt myös leuan alla. Kuumeinen olo vaihteli päivittäin (levon jälkeen on ollut aina vähän aikaa parempi olo), muutaman päivän tuntui että kurkku tai nielu on niin turvonnut (kaulan rauhaset?) etten lähes saanut nieltyä särkylääketablettia. Nyt viikonlopun lepäsin ja olo on tällä hetkellä hiukan terveempi, mutta rauhaset tuntuvat edelleen arkoina patteina.

Kysyisinkin nyt, kuinka todennäköistä on saada tartunta näillä kahdella tavalla:
Noin 2 viikkoa ennen oireiden alkamista minulta tippui illalla kadulle e-pilleri, katsoin siinä iltahämärässä että se näytti päällisin puolin puhtaalta ja tyhmänä söin sen..lääkäri sanoi kuitenkin viime viikolla, että tällä tavalla HIV-tartuntaa tuskin saa. Aika epätodennäköistä taitaisikin olla, että juuri siinä kohdassa katua olisi ollut HIV-positiivista verta tms? Kuinka huoleti voin olla?
Toinen tapaus, josta ensin huolestuin (tapahtui 2 vrk ennen lievien oireiden alkamista): selvästi huumeista sekaisin (veikkaisin suonensisäisiä..) oleva nainen antoi minulle ostoskeskuksessa jotain käteen ja otin sen automaattisesti, esine paljastui naisen korvarenkaaksi/lävistysrenkaaksi jonka laittamisessa hän olisi halunnut minulta apua (en tiedä, oliko koru ollut juuri hänellä korvassa tai muualla, mutta siinä ei muistaakseni ainakaan näkynyt verta) Pidin korua varovasti sormenpäissäni ja annoin heti takaisin hänelle kun tajusin tilanteen. Mielestäni ihoni näissä sormissa oli ehjä (pientä arpea lukuunottamatta), toisessa kädessä oli haava mutta mielestäni vältin siihen koskettamista tällä kädellä kunnes sain pestyä kädet kotona. AIDS-tukikeskuksesta lohduteltiin ystävällisesti, että tästä olen tuskin saanut HIV:tä, samoin lääkäri oli tätä mieltä kun sanoin että iho oli ehjä. Mikä olisi riski, jos minulla olisikin ollut joku pieni haava jota en huomannut, korussa ei kuitenkaan näkynyt verta? Itsekin olen nyt ehkä enemmän huolestunut tuosta pillerin syömisestä kadulta..

Voisitko rauhoitella vähän tätä hermostunutta opiskelijanaista, muuten opinnot menevät kyllä tältä syksyltä penkin alle..eniten pelkään sitä, että poikaystäväni olisi saanut tartunnan minulta: olimme yhdynnässä, kun lieviä oireita oli kestänyt pari päivää (noin viisi päivää korvakorutapahtuman jälkeen) ja hänkin on kauhuissaan..

Lääkäri ehdotti mahdollisena virustartuntana myös mononukleoosia, mutta minulla ei toisaalta ole ollut kovin korkeaa kuumetta ja lääkärin mukaan kitarisat näyttävät tavallisilta. En uskalla mennä testaamaan monoa, sillä pelkäisin vielä enemmän jos sitä ei löytyisikään. Muuten oireet tuntuisivat sopivan mielestäni siihen mitä olen lukenut monosta..

Menen siis testeihin kyllä, mutta siihen asti haluaisin ajatella muutakin kuin näitä kauhukuvia. Kuinka paljon minun siis pitäisi pelätä HIV:tä?!

Vastattu: 24.10.2004

HIV-tartunnan saaminen kuvaamallasi tavalla on äärimmäisen epätodennäköistä, suorastaan mahdotonta, joten siinä suhteessa voit olla huoleti. HIV-tartunta edellyttää, että HIV-potilaan verta tai eritettä pääsee neulanpistona vereen tai suoraan haavaan tai limakalvolle. Tartunnan mahdollisuus tällaisessa veri-veri/limakalvokontaktissa riippuu monella tavoin kontaktin intensiivisyydestä. HIV-tartunnan riski on keskimäärin 0.3%, jos HIV-potilaan neulalla pistää vahingossa sormeensa.
HIV-virus tuskin elää kadulla, eikä maaperä millään tavalla toimi HIV:n lähteenä. HIV-potilaan henkilkökohtaisten esineiden kosketteleminen ei myöskään tartuta HIV:ta.
Voit aivan luottavaisin mielin mennä HIV-testiin. Jos sinulla ei ole kuvaamiesi tapahtumien lisäksi mitään veri-limakalvokontakteihin perustuvia HIV-altistuksia, testituloksesti on varmasti negatiivinen.
Pitkittyneen rauhassuurentumat voivat sopia mononukleoosin tai muun pitkittyneen infektion aiheuttamaksi.

Kanerva, Mari, LT
Aihealueet: Infektiot, Sisätaudit, Yleislääketiede

Arvostele asiantuntijavastaus
(0 arvostelua)
Tämä asiantuntijavastaus antoi minulle riittävästi tietoa:
Ei pidä paikkaansa Pitää paikkansa

PalveluinfoSivukarttaPalauteMediatiedot