Kysymys-vastauspankki

Pienempi fontti Suurempi fontti


Kysymysnumero: 8411968

Selkavaivoja ainako??

Olen 28-vuotias nainen ja selkäni kipeytyi noin vuosi sitten. Kipu ei alkanut yhtäkkiä vaan tuntui ensin että vasen päkiä puutuu ja selkä on turta, seuraavana päivänä alkoi vasta kipu. Pariin viikkoon en pystynyt istumaan vaan joko makailemaan tai kävelemään. Samaan aikaan tein positiivisen raskaustestin joten hoito silloin jäi vähiin. Selkä parani kyllä mutta vasen jalka puutuilee silloin tällöin, kipua on selässä myös harvakseltaan, luulen että enemmänkin lihasten jäykkyydestä johtuen. Niin, kipukohta on keskellä selkää, siitä alaspäin säteillen.

Synnytyksestä on 5kk ja olen kerran käynyt fysioterapeutilla. Hän sanoo että mulla on todennäköisesti yliliikkuvat nivelet jotka voisivat aiheuttaa vaivoja. Lisäksi selkä ei taivu siitä kipukohdasta alaspäin vaan saan kyllä sormet maahan mutta liike tulee lonkista alkaen. Isälläni on myös jäykkä selkä mutta ei kovin usein kipeä tai ei sitten aina siitä valita (tietäähän nuo miehet..).

Eli tuo jalkaterän, päkiän puutuminen ja pistely ovat seikka joka eniten vaivaa. Jos selkä kipeytyy lepo auttaa siihen melko pian. Myös ainainen selän varominen alkaa ärsyttää, olisi mukava alkaa harrastaa taas liikuntaa, mutten uskalla jos selkä ärtyy. Lähete mulla on fys.terapeutille ja siellä aion käydä nyt säännöllisesti, mutta toiveita kaipaisin siitä että tilanne palautuu ennalleen.. Kiittäen etukäteen S.

Vastattu: 11.10.2004

Oireittesi jatkuttua yli vuoden ajan voisi olla paikallaan arvioida selän tilanne lääkärin vastaanotolla. Jalkaterän puutumisoireiden taustalla saattavat olla selkäperäiset syyt, mahdotonta ei myöskään ole oireiden lihasperäisyys. Nivelten yliliikkuvuuteen voi liittyä monenlaisia tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia mutta se ei kovinkaan usein johda kuvaamasi kaltaisiin oireisiin.
Raskautesi ollessa nyt ohitse ilmeisen onnellisesti myös mahdollisuudet selän mahdollisesti tarvittaviin tutkimuksiin ovat paremmat joten tässä vaiheessa asioiden selvittäminen voisi helpottaa myös mahdollisten hoitojen ja selän toimintakykyä palauttavien harjoitteiden suunnittelua. Selän vahvistaminen toiminnaltaan vakaammaksi voisi myös vähentää selän varomisen tarvetta.
Suuren osan selvittelystä voit tehdä oman lääkärisi vastaanotolla, hän voi myös arvioida mahdollisten jatkotutkimusten tarpeen lisäksi myös onko esimerkiksi fysiatrin konsultoiminen tilanteesi suhteen tarpeen.

Ari-Matti Huotari anestesiologian erikoislääkäri, kivunhoidon erityispätevyys

Huotari, Ari-Matti, anestesiologian erikoislääkäri, kivunhoidon erityispätevyys
Aihealueet: Fibromyalgia, Fibromyalgia