Kysymys-vastauspankki

Pienempi fontti Suurempi fontti


Kysymysnumero: 8331710

Turvonnut, punottava ja kivulias jalkaterä

Hei!

Käännynpä verkkolääkäriin puoleen 82-vuotiaan äitini vaivan takia. Noin 1,5 kuukautta sitten äitimme oikean jalan isovarvas turposi melko äkillisesti ja samalla muuttui punottavaksi ja hyvin kivuliaaksi. Toisella vanhemmalla veljellämme on kihti ja oireet sopivat hyvin. em. mainittuun vaivaan. Terveyskeskuksessa otettiin mm. kihti/uraattiarvot, jotka olivat koholla; samoin CRP. Lääkitykseksi määrättiin Allonol. Kipuun äitimme on syönyt mm. Burana 600 mg sekä kokeillut tuloksetta esim. Panodol Forte 1 mg. Vaiva on edelleen akuutti ja levinnyt: nyt koko jalkapöytä on aina nilkkaan asti turvonnut, punottava ja hyvin kivulias. Kävely tuottaa tuskaa ja pahentaa tilannetta entisestään. Kylmähauteet lievittävät oireita hetkellisesti. Jalassa on todettu myös jonkinasteista nivelrikkoa. Voisiko jalassa on esim. joku tulehdus, joka vaatisi antibioottihoidon? Veritulppa? Kihdin olisi luullut jo lievittyvän Allonilla. Terveyskeskuksessa asiaan ei ole löytynyt selvää diagnoosia ja äitimme alkaa olla melko väsynyt jatkuvaan kipuun ja paikallaistumiseen. Jalalla kun ei oikein enää kärsi edes kävellä.

Vastattu: 08.06.2009

Sairauden alkuoireet,isovarpaan tyvinivelen turpoaminen, punoitus ja kivuliaisuus sekä kohonnut uraatti ovat kihdille tyypillisiä. Voidaan siis olla jokseenkin varmoja, että kyseessä oli kihti. Allonol (allopurinoli) vähentää uraatin muodostumista elimistössä. Se on oikea lääke, mutta onko annos ollut riittävä? Yleensä alkuvaiheessa käytetään päiväannosta 300mg, myöhemmin ennaltaestävänä annoksena 100mg/pv. Tärkeää kihdin hoidossa on myös ruokavalio eli puriinipitoisten ruokien välttäminen. Saiko äitinne ruokavalio-ohjeet?
Veritulppa tai nivelrikko tuskin ovat pahentuneen nykytilanteen aiheuttajia. Ruusu l. erysipelas, jalan bakteeritulehdus voisi tulla kyseeseen. Joskus bakteeri voi päästä aiheuttamaan ruusun esim. pienestä jalan naarmusta tai kynsien/varpaiden välien ihorikkoutumasta. Ruusu vaatii antibioottihoidon parantuakseen.
Kihdille taudin kulku ei ole tyypillinen, mutta pitäisi kontrolloida uraattiarvo, josko sittenkin kyseessä olisi vielä parantumaton kihti.

Kuisma, Ilkka, Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri , LL
Aihealueet: Alkoholi ja huumeet, Andropaussi, miehen vaihdevuodet, Infektiot, Munuaistaudit, Myrkytykset, Nivel-ja reumasairaudet, Sisäeritys, aineenvaihdunta, Sisätaudit, Sydän ja verenkierto, Syöpä, Vanhustenhoito, Yleislääketiede