Kysymys-vastauspankki

Pienempi fontti Suurempi fontti


Kysymysnumero: 2882708

Hei Mervi!

Papa-kokeen vastaus oli:
Hormonivaikutus: kypsyysindeksi 0/60/40
Estrogenivaikutus kohtalainen tilanteeseen
Lieriösoluja: endoservikssoluja cx
Maligniteetti II Benigniä atypiaa
Tulehdus
Puhtausaste: 1
Leukosyyttejä 1
Hallitseva bakteeri: sauva
Solukuvan muutos/stypia, joka liittyy metaplasiaan, kondyloomavirusinfektioon (HPV)
Suositellaan Uusi näyte 6 kk:n kuluttua
Lausunto: Co-virukselle tyypillistä dyskaryoosia, choilosytoosia

Voisitko kertoa minulle minkälainen huoli minulla on ja mitä nuo vastaukset tarkoittavat?
En varsinaisesti tiedä kärsineeni mistään tulehduksesta, pientä alavatsakipua oli syyspuolella, mutta valkovuotoa ei pahemmin. Voiko sitä sairastaa jonkin kondyloomavirusinfektion tietämättään ja miten se tarttuu?
Kiitokset vastauksestasi!
Terveisin M

Vastattu: 03.03.2003

Hyvä kysyjä. Kondyloomavirus on sukupuoliyhdynnässä tarttuva virustauti, joka muutoin on täysin oireeton, mutta naisella tyypillisesti mielipaikka on kohdunnapukka, jonne kondyloomavirustulehdus voi aiheuttaa solumuutoksia. Ainoa keino todeta tällaista on käydä papakokeessa. Mistään emme kuitenkaan voi tietää milloin ko. tulehdus on tarttunut, puoli vuotta vaiko 15 vuotta sitten!!! Kondylommavirus on useimmiten oireeton myös miehillä. Jskus harvoin naisella tai miehellä ilmaantuu syyliä sukuelinten alueelle. Nämä poltetaan pois.

Eli papakokeessasi nähtiin hyvin lieviä konyloomaviruksen aiheuttamia solumuutoksia. Näistä lähes 90% paranee itsestään ja täysin. Tämä paraneminen varmistetaan papakokeella puolen vuoden kuluttua. Jos tilanne on parantunut, sinun kannattaa käydä vuoden välein papakokeissa läpi elämän, sillä joskus kondyloomavirustuehdus uusii. Jos tulehdusmuutokset eivät ole parantuneet, sinulle suositellaan kolposkopiaa, eli katsotaan suurennuksella kohdunnapukkaa. Se on ns. pikkujuttu, eli tavallinen gynekologinen tutkimus, jossa lääkäri käyttää 'suurennuslasia' nähdäkseen paremmin. Tarvittaessa kohdunnapukkaa huudellaan miedolla etikalla, joka saa viruksen ärsyttämät solut vaalenemaan ja tulemaan paremmin näkyviin. Tätä toimenpidettä ei kannata jännittää/pelätä. Eli muista käydä kontrollissa, muuten kondylomavirus ei vaikuta elämääsi naisena.

Halttunen-Nieminen, Mervi, LKT, Dosentti
Aihealueet: Raskaus ja synnytys, Gynekologia