Kysymys-vastauspankki

Pienempi fontti Suurempi fontti


Kysymysnumero: 2483667

Pojallamme 1v ja 9kk on ollut seuraavanlaista vaivaa: tammikuussa tuli vaippaan verta ja lapsi parahti itkemään aina pissan tullessa. Lääkäri totesi pienen haavan esinahassa ja määräsi voidesuojauksen. Haava ei kuitenkaan tahtonut parantua, vaan tulehtui hiukan ja pippelistä erittyi valkoista möhnää, lääkäri määräsi silmätippoja. Sitten haava katosi, mutta lapsi valitti edelleen kipua ja vaippaan tuli yhä silloin tällöin verta. Otettiin kaksi virtsanäytettä ja saatiin antibiootit virtsatietulehdukseen, vaivat hävisivät. Jälkitarkastusnäytteissä näkyi vielä kuitenkin samat streptokokit ja leukosyytit(ei kuulemma diagnoosin kannalta yksiselitteinen tulos, koska kyseinen streptokokki ei ole se ärhäkin virtsatietulehduksen aiheuttaja ja esiintyy usein ihollakin). Toista lääkekuuria ei vielä määrätty, mutta saimme lähetteen Lasten ja nuorten sairaalaan jatkotutkimuksiin, joita nyt odotellaan. Tänään sitten tuli taas pitkästä aikaa verta vaippaan. Lisäksi lapsen virtsassa on melko voimakas makea haju.

Eli pitäisikö taas kiirehtiä lääkäriin vai odotellaanko kaikessa rauhassa kutsua jatkotutkimuksiin? Lapsi on muuten ollut koko ajan reipas ja terveen tuntuinen.

Vastattu: 21.03.2002

Jatkotutkimukset eli hyvä lääkärin tarkastus on tarpeen.Jos vei on kirkasta verta, joka tulee vaippaa, luultavimmin on kyse esinahkan haavasta,jota hoidetaan esim antibioottia sisältävin silmävoitein. Miksi haava ei parane? on kysymys, jota lääkäri esinahkaa tutkiessaan voi selvittää. Onko jotain karheata, joka hankaa? Käytetäänkö omia käsiä? Tässä tilanteessa ei juurikaan suun kautta otetusta antibiootista ole hyötyä. Lastenkirurgi on hyvä arvioimaan asiaa.
Mikäli veri tulee virtsaputkesta tai hyvin otetussa virtsanäytteessä todetaan tulehdukseen sopivat muutokset, on tutkittava tarkemmin, onko kyseessä esim rakon alueen tulehdus vai munuaisperäinen vaiva. Virtsanäyte kertoo asiasta enemmän: minkälaisia soluja on näytteessä, onko bakteereja. Vaippaan tuleva veri ei ole kirkasta tuoreen veren tuntuista.
Nyt kun verta on uudelleen tullut vaippaan, yrittäisin viivyttelemättä selvittää edellä mainitsemani asiat.

Lappi, Risto, LL
Aihealueet: Lastentaudit