Kysymys-vastauspankki

Pienempi fontti Suurempi fontti


Kysymysnumero: 0743859

Hormonikorvaushoito

Hei.

Olen 31-vuotias nainen, jolla on todettu 7 vuotta sitten sekundaarinen amennorrea ja nyt ennenaikaiset vaihdevuodet. En varsinaisesti itse ole diagnooseista samaa mieltä, koska minulla on elämäni aikana ollut ehkä vain viidet spontaanit kuukautiset. Mutta oli diagnoosit mitä tahansa ja syy mikä tahansa, lopputulos on, että minulla ei ole (enää) munasoluja (tai niiden laatu on huono). Hormonitasoni mitattu kahdesti: 2004 (Suomessa) ja 2010 (Saksassa). Tulokset seuraavanlaiset:

2004
*LH: 52 U/l
*FSH: 59 U/l
*PRL: 304 mU/l
*E2: 0,090 nmol/l

2010
*LH: 47 U/l
*FSH: 48 U/l
*E2: 39 pg/ml (raja-arvot: follikkelivaihe <160 pg/ml, keskisykli 34-400 pg/ml, luteaalivaihe 27-246 pg/ml ja postmenopaussi <93 pg/ml)
*Progesteroni: 0,33 ng/ml (raja-arvot: follikkelivahihe 0,33-1,2 ng/ml, luteaalivaihe 0,72-17,8 ng/ml, postmenopaussi <1 ng/ml)
*DHEA-sulfaatti: 133 ug/dl (raja-arvo: 45-270 ug/dl)
*Testosteroni: 3,15 nmol/l (raja-arvo: 0,31-4,51 nmol/l)
*Prolaktiini: 12,8 ug/l (raja-arvo: 1-25 ug/l)
*Androstendion: 2,13 ng/ml (raja-arvo: 0,30-3,30 ng/ml)

Määritysten välisenä aikana hoitona hormonikorvaus (Yasmin ja Nuvaring). Lisäksi minulla on n. 5 vuotta sitten todettu osteopenia vähäenergisen murtuman yhteydessä.

Kysymykseni koskee hormonikorvaushoitoani. Onko mielestäsi Harmonet-pillereiden hormonitaso riittävä minulle vai tulisiko minun vaihtaa ns. todelliseen hormonikorvaushoitoon? Näissä vaihdevuosiin tarkoitetuissa lääkkeissähän on moninkertaiset annokset estrogeeniä verrattuna Harmonet:iin. Kysyn tätä siksi, että olen pohtinut voisiko mielialani alentuminen ja masentuneisuus johtua estrogeenin puutteesta? Olen jo vuosikausia ollut masentunut ilman ”oikeaa” masennusta. Lisäksi olin viime vuonna puolisen vuotta ilman hormonikorvausta ja silloin masentuneisuuteni paheni ja mukaan tuli itkuisuutta. Nyt kun aloitin taas hormonien oton, voin jo vähän paremmin. Tästä johtuen olen tässä ”kierrossa” testannut itseäni ottamalla 2 tablettia Harmonet:a yhden sijaan ja tunnen itseni paljon energisemmäksi ja iloisemmaksi. Olo tuntuu aivan erilaiselta ja ajatus kulkee paremmin. Onko tästä haittaa ottaa tupla-annos Harmonet:a? Entä onko Harmonet riittävä luuntiheyttäni ajatellen?

Lisäksi toivomme poikaystäväni kanssa pääsevämme kesällä/alkusyksyllä munasolunkorvaushoitoihin joko Suomessa omaluovuttajan kanssa tai sitten Riikassa tuntemattoman luovuttajan kanssa. Tulisiko minun tämä asia huomioon ottaen harkita jotain tiettyä hormonikorvaushoitoa?

Vastattu: 25.03.2011

Hyvä Kysyjä

Antamiesi tietojen perusteella voin todeta että sinun munasarjojesi toiminta on ennenaikaisesti loppunut.Yleensä Suomessa käytetään tällöin kunnon hormonikorvaushoitoa esim Divina, Femston jne., jotta saadaan estrogeenivaje korvattua optimaalisesti ja täten myös luustosi että mielesi voi paremmin. MAhdolliseen Munasolulahjahoitoakin ajatellen kohdun limakalvon rakenne pysyy näinollen optimaalisena. Sinulla on varmankin oma gynekologi, jonka kanssa asia kannattaa käydä huolellisesti lävitse ja vaihtaa lääkitys. Samoin myös kannattaa selvittää mikä on taustatekijä tähän tilanteeseesi( lisä lab. tutkimuksia).Tämä on ensiarvoisen tärkeää tietää kun ajatellaan Lahjasukusoluhoitoa ja raskautta.Pitää tietää, että raskaudella ei ole terveydellistä haittaa sinulle ja mitä lääkityksiä käytetään ennen hoitoa, joilla vältetään esim. keskenmenoja.Lisäksi miehen tilanne pitää myös selvittää eli siis siemennesteen analyysi ja DNA- tutkimus. Klinikassamme tehdään muansolulahjahoitoja eivätkä tämänhetkiset jonot ole pitkät. Mikäli Sinulla on mahdollisuus niin suosittelen käyntiä.
Raskauden onnistuminen lahjasukusoluhoidolla on hyvä kunhan perusasiat on huolella selvitetty.
YSt.terv.
Merja Tuomi-Nikula

Tuomi-Nikula, Merja, LL
Aihealueet: Lapsettomuus